1 comentariu

Tradițiile cetății Callatis și ale orașului Mangalia prezentate pentru CEDEFOP și CNDIPT la Muzeul Callatis

Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia și Colegiul Economic Mangalia, au organizat miercuri, 26 octombrie 2011, ora 13.00, la sediul muzeului callatian, o activitate cultural-științifică în care au fost prezentate tradițiile cetății Callatis și ale orașului Mangalia.

Referitor la activitatea organizată, directorul Muzeului de Arheologie Callatis Mangalia, cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc, a făcut următoarele precizări:

 “Împreună cu doamnele profesoare de la Colegiul Economic Mangalia – prof. Ibolya Negoiță, prof. Anișoara Teodorescu și prof. Nelida Ismail – am organizat o nouă activitate cultural-științifică menită să pună în valoare tradițiile acestor meleaguri, din antichitate și până în contemporaneitate.

Motivul organizării activității l-a constituit vizita unor experți din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, dar și din România. Mai exact, muzeul callatian a fost vizitat de Andrea Laczic, expert al CEDEFOP (Centrul European pentru Dezvoltarea Învățământului Profesional și Tehnic) din Anglia și Mihaela Ștefănescu, expert curriculum la CNDIPT (Centrul Național pentru Dezvoltarea Învățământului Profesional și Tehnic) din România. Ele au venit însoțite de cadre didactice ale Colegiul Economic din localitate, dar și de directorul colegiului, prof. Adrian Vărgatu.

Muzeograf Liliana Bădin, ghidul muzeului nostru, după ce a prezentat istoria cetății Callatis, le-a vorbit vizitatorilor despre cel mai important artefact din muzeu, papirusul descoperit în anul 1959 la Mangalia. A urmat o prezentare de modă antică. Pe un fond muzical adecvat, în timp ce tinerele fete defilau, Liliana Bădin a descris modul în care era confecționată îmbrăcămintea în epocile greacă și romană, cum și cu ce ocazii se purta aceasta.

În concluzie, ne-am bucurat să le putem prezenta reprezentanților CEDEFOP și  CNDIPT istoria acestor meleaguri, patrimoniul istoric al Muzeului Callatis, între care și vestitul papirus, veșmintele purtate în antichitate, dar și costumele tradiționale românești și dansurile populare din Dobrogea și din diferite zone ale țării însoțite. La muzeu au fost prezenți și părinți ai tinerilor interpreți de dansuri populare.“

Anunțuri

One comment on “Tradițiile cetății Callatis și ale orașului Mangalia prezentate pentru CEDEFOP și CNDIPT la Muzeul Callatis

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: