Lasă un comentariu

Mitingul frigului: lozinci anti-Tusac si revolta in toata regula in fata primariei. Niciunul dintre cei doi primari nu a aparut in mijlocul multimii

Marți seara, la ora 17.00, în fața Primăriei Mangalia, peste 700 de persoane au protestat împotriva deciziei de sistare a furnizării agentului termic. Disperați că sunt condamnați, de aproape o săptămână, să locuiască în frig și că nu se pot bucura de minimul de confort dat de apa caldă, ce lipsește din robinete,  oamenii și-au exprimat nemulțumirea în fața primăriei, scandând lozinci împotriva primarului și a consilierilor locali care îi sunt alături.  

Cetățenii au început să se strângă în fața primăriei încă de la orele 16.00, unii așezându-se la intrarea în instituție, alții vizavi. ”Înarmați” cu fluiere, vuvuzele și goarne, mangalioții și-au strigat disperarea cu mult patos, cerând, în același timp, ex-primarului Tusac, a cărui mașină se afla în parcarea primăriei, să vină și să le dea explicații legate de situația critică în care se află zeci de mii de locuitori ai municipiului. Tusac fie a părăsit primăria pe ușa din dos, fie s-a speriat de scandările cetățenilor, astfel că nu s-a arătat la față. În schimb, consilierii

Nae Negrea, Dănuț Moldovan, Marian Crăciun au apărut, pentru puțin timp, în fața primăriei, numai că, neliniștiți de mulțimea tot mai numeroasă și furioasă, au dispărut în ceața deasă ce a învăluit, încă de ieri, orașul. De asemenea, în zonă au apărut apropiați ai primarului și câteva pensionare, fane înflăcărate ale ex-edilului eliberat din funcție Tusac care, nu au avut nicio șansă să-și susțină recitalul cu care ne-au obișnuit, astfel că s-au retras asemeni unor șoricei speriați.  

Participanții la miting au fost păziți și supravegheați de către polițiști, jandarmi și reprezentanți ai Poliției Locale. La un moment dat, mulțimea furioasă a încercat să intre în primărie pentru a-i lua la întrebări pe ex-primarul Tusac și pe viceprimarul Filimon, numai că forțele de ordine au intervenit, cu mult exces de zel, astfel că protestatarii au rămas în stradă. Pentru a nu exista o nouă tentativă de pătrundere în instituție, polițiștii au creat un cordon pe scările primăriei, ținând oamenii la distanță de ușă.

Iritați la culme că stau împreună cu copiii, cu bunicii, cu părinții în frig, în plină iarnă, în locuințe, oamenii au scandat ”Vrem căldură!”, ”Hoții!”, ”Ieși afară, javra ordinara!” și alte expresii mai puțin ortodoxe si… „colorate”.

Pentru a calma, cât de cât, spiritele, consilierul local PC, Ion Mincă s-a adresat mulțimii, declarând: ”Voi depune un proiect de hotărâre de Consiliu, în care tariful gigacaloriei să fie 230 lei. Sper ca problema furnizării căldurii și apei calde să se rezolve cât mai curând, deoarece nu este normal ceea ce se întâmplă. Vinovat pentru întreruperea căldurii este ex-primarul Tusac care, după părerea mea, nu are ce căuta în primărie. A fost eliberat din funcție, astfel că prezenta lui în instituție nu se justifică. Tusac a lăsat un oraș întreg să înghețe, dar va răspunde pentru faptele lui!”, a declarat Ion Mincă.

 La rândul lor, cetățenii strânși în număr mare în fața primăriei și-au exprimat indignarea din cauza frigului pe care îl îndură de o săptămână. ”Vrem să avem căldură, non-stop, nu deloc, nu trei ore amărâte. Am trei copii care învață în casă îmbrăcați ca afară, care dorm cu câteva pulovere pe ei. Nu se poate așa ceva! Până acum nu am avut de suferit, iernile trecute a fost foarte cald, era foarte bine”, a declarat Maria Dumitru care locuiește pe Strada Rozelor.

 ”Este o mare bătaie de joc față de cetățeni, față de bătrâni. Eu și soțul meu suntem pensionari, suntem bolnavi, nu avem nevoie de o boală la plămâni din cauza gerului din apartament. Caloriferele sunt reci gheața, nu mai știm ce să facem. Caloriferele electrice nu fac față”, se plânge Dumitra Oprea ce stă într-un bloc situat pe Bulevardul 1 Decembrie 1918.

”Am ieșit în stradă, pentru că nu mai pot suporta frigul din casă. Vrem ca cei vinovați de lipsa căldurii să plătească! Se joacă cu sănătatea noastră, așa ceva nu pot accepta. Tocmai de aceea am venit la miting, numai că nu s-a rezolvat nimic. Când am ajuns acasă, am găsit caloriferele la fel de reci”, a spus Marin Zaharia ce locuiește în zona Gării Mangalia.

”De ce nu sunt bani pentru combustibil? De ce pentru petreceri și pentru festival s-au găsit bani?! Nu știa domnul primar că după vară, vine iarna?! Parcă declara sus și tare că este primarul tuturor și că luptă pentru noi, cetățenii, dar că nu este lăsat. Am văzut acum ce și cât poate, am văzut că nu-i pasă că noi stăm în frig”, a strigat nemulțumit Gheorghe Dima din zona Ștefan cel Mare.   

”Am ajuns într-o situație disperată. Eu, soțul și copiii am ajuns să dormim înghesuiți într-o cameră din cauza frigului. Aparatul de aer condiționat nu încălzește camera foarte mult, așa că tremurăm zi și noapte. Este o situație cu care ne-am mai confruntat. De ce stau autoritățile nepăsătoare? De ce nu fac ceva pentru noi? Vor să ne vadă pe toți internați în spital?”, spune amărâtă Nicoleta Dinu, de pe strada Sirenei.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: